środa, 20 lutego 2019

Zurek swiateczny

Jest to przepis mojej mamy. Cala rodzina zajada sie tym zurkiem przez cale swieta i uwazam, ze jest to rekord swiata!!

Skladniki na zupe:
1 litr zakwasu chlebowego (do nabycia w warzywniakach)
wloszczyzna
ew. kawalek kapusty wloskiej
dwie kostki rosolowe
majeranek, czosnek, sol, pieprz do smaku

Wkladka:
jajko
kilka plastrow szynki
lyzeczka chrzanu
starty, ciagnacy sie, ostry ser zolty

Przygotowanie:
ugotowac wywar warzywny z wloszczyzny, kapusty i kostek rosolowych. dodac zakwas, podgotowac. doprawic do smaku majerankiem, czosnkiem, ew. dodac troche octu zeby zurek byl kwaskowaty. mozna do wywaru dodac kawalek wedzonego boczku, moja mama podgrzewa w zurku kielbase biala, ktora podaje na Wielkanocne sniadanie.
podawac razem ze skladnikami na wkladke, tj. jajkiem, szynka pokrojona w kostke, chrzanem i startym serem.

Na samo oczekiwanie slinka mi cieknie. Ale to juz niedlugo, bo w niedziele :) .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze