wtorek, 19 lutego 2019

Zupa pomidorowa, jedyna taka

Zupę pomidorową u Nas jada się najczęściej, bo wszyscy ją uwielbiają (oczywiście zaraz za rosołem). Mąż nie jada pomidora w postaci surowej, tylko wersje przetworzone czyli ketchup i zupa. Więc gotujemy ją często ku uciesze wszystkich domowników. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem jaki króluje u Nas na stole od pokoleń (zdjęcie w wersji lunch w pracy),  a robi się ją tak:


Składniki:

80 dag pomidorów
1 łyżka masła
2 litr rosołu


1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
trochę zimnej wody
Pomidory płuczemy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i dusimy ok. 30-40min. Następnie przecieramy przez sito, dodajemy do gotującego się rosołu. Czekamy do zagotowania.

Między czasie podbijamy mąkę ze śmietaną i wodą, wlewamy do wody, zagotowujemy i gotowe.

Smacznego :-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze