wtorek, 19 lutego 2019

Przecier pomidorowy na zimę

Lubimy zupę pomidorową jedynie na swoich przecierach więc na zimę słoików Nam nie może braknąć. Jeden słoik to zazwyczaj jedna zupa, ale to też zależy jakie były pomidory- czy przecier wyszedł gęsty (pomidory miały dużo miąższu) czy bardziej płynny (były wodniste). z poniższej ilości wyszło mi 8 słoików 500ml, ale jak mówię wszystko zależy od pomidora :)

Składniki:
7 kg pomidorów
woda do podlania

Pomidory płuczemy, kroimy w kostki, podlewamy wodą i dusimy ok. 40 minut. Musi wyparować trochę wody, mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypalało.

przecier miks

Przecieramy przez sito, zagotowujemy i gorące wlewamy do słoików.

W rondlu zagotowujemy wodę, na dnie kładąc szmatkę, wkładamy słoiki, od zagotowania czekamy 5-7min.

Gotowe – w zimie możemy się delektować pyszną zupą pomidorową  :-)

Udanych przetworów i smacznego:-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze