Lubimy zupę pomidorową jedynie na swoich przecierach więc na zimę słoików Nam nie może braknąć. Jeden słoik to zazwyczaj jedna zupa, ale to też zależy jakie były pomidory- czy przecier wyszedł gęsty (pomidory miały dużo miąższu) czy bardziej płynny (były wodniste). z poniższej ilości wyszło mi 8 słoików 500ml, ale jak mówię wszystko zależy od pomidora :)
Składniki:
7 kg pomidorów
woda do podlania
Pomidory płuczemy, kroimy w kostki, podlewamy wodą i dusimy ok. 40 minut. Musi wyparować trochę wody, mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypalało.
przecier miks
Przecieramy przez sito, zagotowujemy i gorące wlewamy do słoików.
W rondlu zagotowujemy wodę, na dnie kładąc szmatkę, wkładamy słoiki, od zagotowania czekamy 5-7min.
Gotowe – w zimie możemy się delektować pyszną zupą pomidorową :-)
Udanych przetworów i smacznego:-)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze