środa, 20 lutego 2019

zupa ogórkowa też babci

na 1,5 litra wrzącej wody wrzucam dwie kurze nogi
sól, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, można i kolendry
obraną cebulę opiekam na palniku i też wrzucam
dwie marchewki i jedną pietruszkę ścieram na tartce, ćwiartkę selera kroję w niewielką kostkę
wrzucam do wywaru i gotuję ½ godziny
2 – 3 kiszone ogórki ścieram na tartce, w małym rondelku z dodatkiem wywaru gotuję kilka minut
do zupy dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i jak będą miękkie dorzucam to co jest w rondelku
w szklance w 3 łyżkach śmietany 18% rozrabiam 1 łyżkę mąki (czubate) aż znikną grudki, trochę solę
i do tej mieszanki dolewam gorący wywar, mieszam i całość mieszając wlewam do zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze