środa, 20 lutego 2019

drożdżowe ślimaki :)

1/2 kostki drożdży (50 gram)

3/4 szklanki cukru

2 i 1/2 szklanki letniego mleka

1/2 łyżeczki soli

7 -8 szklanek mąki tortowej

2/3 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej

i do farszu: i cynamon, cukier, 1/3 Kasi rozpuszczonej

Drozdże wymieszać z mlekiem i cukrem i poczekać aż zaczną bąbelkować, trochę popracują. Do tego dodać resztę składników na ciasto i porządnie wyrobic, ciasto ma byc pulchne i odchodzic od dłoni. Takie ciasto ma sobie jeszcze rosnąć przez godzinę.

Potem podzielić na 4 częćci, rozwałkować, posmarować placek roztopioną margaryną, potem posypać obficie cukrem i cynamonem, zwinąc w rulonik i kroić dosyć szerokie paski.

Kłaść ślimakiem na wysmarowaną i wysypaną blaszkę.

Przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajem ale niekoniecznie, piec najlepiej na papierze do pieczenia ( nie koniecznie, ja piekę bez papieru ). 180 C do zarumienienia

chcialam wstawić zdjęcie ale cos mi nie wychodzi więc wstawiam linka do zdjęcia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze