1/2 kostki drożdży (50 gram)
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
7 -8 szklanek mąki tortowej
2/3 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej
i do farszu: i cynamon, cukier, 1/3 Kasi rozpuszczonej
Drozdże wymieszać z mlekiem i cukrem i poczekać aż zaczną bąbelkować, trochę popracują. Do tego dodać resztę składników na ciasto i porządnie wyrobic, ciasto ma byc pulchne i odchodzic od dłoni. Takie ciasto ma sobie jeszcze rosnąć przez godzinę.
Potem podzielić na 4 częćci, rozwałkować, posmarować placek roztopioną margaryną, potem posypać obficie cukrem i cynamonem, zwinąc w rulonik i kroić dosyć szerokie paski.
Kłaść ślimakiem na wysmarowaną i wysypaną blaszkę.
Przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajem ale niekoniecznie, piec najlepiej na papierze do pieczenia ( nie koniecznie, ja piekę bez papieru ). 180 C do zarumienienia
chcialam wstawić zdjęcie ale cos mi nie wychodzi więc wstawiam linka do zdjęcia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze