środa, 20 lutego 2019

Zupa ogórkowa bieszczadzka

Oto potrzebne produkty:
-> mały słoiki kiszonych ogórków,
-> dwie białe kiełbaski,
-> marchewka, pietruszka i kawałek selera,
-> 4 ziemniaki,
-> 3/4 szklanki ryżu,
-> śmietana,
-> 3-4 kostki rosołowe.

W dużym 3-4 litrowym garnku nastawić wodę dolewając całą wodę spod ogórków, wrzucić kostki rosołowe, utarte na tarle na grubych oczkach jarzyny i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki.
Po mniej więcej kilku minutach gotowania dodać ryż.

Jednocześnie zagotować białą kiełbaskę- kiklka minut, jak ostygnie po wyjęciu- też pokroić w kostkę i dodać do zupy, niech się wniej jeszcze pogotuje.

W wodzie po kiełbasce, żeby nie tracić czasu na gotowanie nowej zagotować obrane i pokrojone w kosteczke ziemniaki- aż zmiękną. (Gotowane od razu w wodzie z kwasem po ogórkach nie zmiękną odpowiednio.
Na koniec gotowania, jak ryz w zupie i ziemniaki w drugim garnku zmiekną- dodać odcedzone ziemniaki do zupy , dodać śmietany ile kto może(kalorie).
Uwaga dla początkujących w gotowaniu: śmietanę dajemy do małego garnka(np.1/2 litrowego) i DO NIEJ dodajemy po kilka łyżek gotujacej sie zupy, lekko rozcierając. Wtedy sie nie zważy i lekko zabieli zupę bez niepotrzebnych krup.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze