Prosta ale bardzo pozywna zupa, która spokojnie wystarczy za cały obiad.
W celu zrobienia powyzszej nalezy się zaopatrzyć w:
- 3-4 średnie cebule
- czosnek (wedla uznania, ja daję 2-3 ząbki)
- 2 puszki fasoli (1 czerwone, 1 biała, żeby było kolorowo)
- 2 kostki bulionu warzywnego
- słoik przecieru pomidorowego (średni – 200 g)
- Tabasco jeśli ktoś lubi
- sporą garść ziół prowansalskich
I po kolei:
w dużym garze gotujemy litr wody. Do już wrzącej wrzucamy bulionowe kostki. W międzyczasie kroimy cebulę nie (nie za drobno, bo bedzie treścią zupki) i wrzucamy na patelnię. Razem z częścią czosnku.
Do zagotowanej wody z rosołkiem wrzucamy ladnie zarumienioną cebulę, obie puszki fasoli (UWAGA – razem z zalewą!) i pół słoika przecieru. Oczywiście można więcej :)
Doprawiamy resztą czosnku, paroma kroplami Tabasco, mieszamy, ziól prowansalskich nie żałujemy i voila!
Zupa jest gęsta dzięki fasoli i cebuli, ale możecie dodać jeszcze makaron – krajankę jeśli koniecznie chcecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze