Podobna wersja już była, ale to jest dużo prostsze.
No więc bierzemy:
- 2 piersi kurczaka (tyle mi sie akurat mieści do naczynia żaroodpornego)
- śmietanę nie za płynną
- ze 4 torebki zupy cebulowej Knorra
I to wszystko! Żadnego tłuszczu, żadnej soli ani pieprzu.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia na początku lejemy niedużo śmietany, tak żeby kurak nie przywarł. Umyte i jeszcze mokre piersi obtaczamy w cebulowych płatkach. Ja za bardzo ich nie kroję, bo większe kawałki smakują lepiej :) całość zalewamy pierzynką ze śmietany, tak żeby wszystko dokładnie pokryć.
I jazda z tym do piekarnika.
Nie mam określonego czasu pieczenia. Śmietana z wierzchu musi po prostu ładnie się przyrumienić i trochę ‘zeskorupieć’.
Efekty smakowe gwarantowane, a przepis prosty jak konstrukcja cepa :)
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze