środa, 20 lutego 2019

zupa bieszczadzka

składniki:
grzyby zebrane na podejściu pod Caryńską – piękny kozak-babka, młodziutki czerwony koźlarz i garść kurek
woda z potocka
wyżebrane pół cebuli
pomidory z Warszawy
listek dzikiej mięty spod płota
zupka chińska – rosół pikantny
margaryna
sól

przygotowanie:
w blaszanym kubku rozpuścić sporo margaryny podgrzewając na gazowym palniczku biwakowym
wrzucić grzyby i cebule
posolić, dusić
dolać litr wody z potocka
4 pomidorki pokroić na ćwiartki, wrzucić
po zagotowania dodać chińską zupe
udekorować listkiem mięty

podawać przed namiotem, o zmroku, na mokrej ławie z surowej dechy
siorbać i mlaskać w opór

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze