dla całej rodziny
składniki:
2 kg ziemniaków
zielona papryka
burak
6 jaj
główka czosnku
4 duże cebule
2 kawałki zwyczajnej
kawał słoniny
puszka czerwonej fasoli
puszka zielonego groszku
garść suszonych grzybów
mielona słodka papryka
czarny ziarnisty pieprz
jałowiec
majeranek
gęsta śmietana
koncentrat pomidorowy
piwo albo jeszcze lepiej ćwiara zmrożonej siwuchy
*słonine pokroic w długie cieniutkie paski i mocno obtoczyć w papryce
*grzyby namoczyć, pokroic w paseczki
*ziemniaki ugotować na półtwardo w mundurkach, obrać i w plastry
*jaja na twardo z grubsza pokroić
*buraka obgotować i pokroić w słupki
*kiełbase na plastry wykąpać w koncentracie
*cebule w plasterki – zeszklić
*papryke i czosnek jak bądź
*pieprz utłuc w moździerzu z jałowcem
*układać warstwami wg widzimisie w żaroodpornych naczyniach (ja używam okien od „umarłych” pralek automatycznych ;-) )
*na wierzch śmietane i na to gęsto paprycznej słoniny
*do piekarnika na full ogień na jakieś pół godzinki (tak żeby słoninka zdrowo sie zrumieniła)!!!!
prosto na stół
każdemu do ręki drewnianą łychę
zaczynamy oczywizda od sztakana siwuchy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze