środa, 20 lutego 2019

Biały tort

Ja oczywiście coś słodkiego dla umilenia życia.
Biały tort..chociaż ja robię w zwykłej formie na ciasto. Bo tort tylko na urodziny (które i tak w mojej rodzinie wypadają w każdym miesiącu)

Składniki:
Ciasto: 7 jaj, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szkl. mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 1 l śmietany kremówki (38%),2 śmietan-fixy (lub coś w tym stylu), 1/2 szkl. cukru pudru, 100 ml likieru malibu, tabliczka białej czekolady (ja nawet uzyłam dwóch..)

Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następnie do masy dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem. Mieszać łyżką drewnianą, tak aby do ciasta włożyć jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do formy i piec 35 – 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.

Masa: Śmietanę schłodzić (z pół godziny), a następnie ubić na sztywno (z pomocą śmietan-fixów) razem z cukrem. Dodać Malibu. Przekroić ciasto w poprzek na dwie warstwy. Ciasto posmarować kremem malibu i posypać pokruszoną białą czekoladą. Przykryć drugą warstwą. rozsmarować resztę śmietany na wierzchu ciasta. Dekorować poziomkami, płatkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi.

Ciasto lekutkie, nie za słodkie..pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze