Skłaniki:
- 3 kotlety wieprzowe
- 1/2 cytryny
- 1/2 pomarańczy
- imbir
- cynamon
- czosnek
- sól
- pieprz
- olej
- miód
Wykonanie:
Lekko zmrożone mieso kroimy na paseczki. Do oleju ( ok 1/2 szklanki) wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz, cynamon, imbir (sporo), dolewamy sok z cytryny i pomarańczy, można dorzucić goździka, mieszamy to wszystko dokładnie i zalewamy tym mięsko, które się rozmraża. Po jakimś czasie, tj ok 6 godzinach, ale jak sie śpieszymy może być krócej rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, wrzucamy mięsko wcześniej odsączone i polane miodem z odrobiną wody. Gdy mięsko już zacznie się rumienić dodajemy cała marynatę, mieszamy i przykrywamy zostawiając na ok 1/2 godziny, po tym czasie możemy pokrywkę zdjąć, ogień zwiększyc i czekamy aż na patelni prócz mięsa będzie tylko olej. Wówczas mięso musi trafić na inną patelnie, oleju zlewamy tylko tyle ile to konieczne, czyli ok 2- łyżek. Ja jadłam z ryżem i sosem słodko kwaśnym- wymieszane było super, bo mięsko wyraźnie odcinało sie smakiem….
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze