Składniki:
- Kurczak cały wypatroszony i czysty
- 1 małe jabłko
- 1/2 wyszorowanej cytryny
- 6-8 ząbków czosnku pokrojonych w połówki
- sól
- pieprz
- imbir
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kurczaka od środka nacieramy solą, pieprzem i odrobiną imbiru, wrzucamy czosnek, pokrojoną w kawałki cytrynę i jabłko (również pokrojone), posypujemy ziołami. Na zewnątrzx kurczaka smarujemy olejem, pieprzymyu, nieco solimy, dodajemy imbir. Zwierza wsadzamy do piekarnika i pieczemy…. Pod koniec pieczenia można go posmarować moidem, to będzie się ładnie rumienił. Pieczyste można podlewać piwem, albo mlekiem, ale to na samym początku :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze