· 2 opakowania kotletów sojowych
· 2 kostki rosołowe (z warzyw)
· słoik ogórków konserwowych
· 3-4 duże cebule
· sos sojowy
· mąka ziemniaczana
· ketchup
· musztarda
· olej
· + ugotowane ziemniaki jako „wypełniacz”
Kostki rosołowe rozrobić w odpowiedniej ilości gorącej wody i wrzucić do tak przygotowanego rosołu kotlety sojowe. Pozostawić je w wywarze tak długo, aż zrobią się miękkie. Następnie pokroić je w paski o ok. 1cm grubości i wrzucić na patelnię, żeby się przysmażyły. Gdy już będą złociste, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i również dosyć mocno ją podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe.
W międzyczasie należy przygotować zalewę: w pół szklanki ZIMNEJ wody rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej. W drugim naczyniu do pół litra wody wlać 4 do 7 łyżek sosu sojowego (w zależności od upodobań), dodać wodę z mąką.
Tak przygotowaną zalewę wlać do przysmażonych kotletów sojowych, cebuli i ogórków. Dodać łyżkę ketchupu i musztardy, albo w innej ilości, jak kto lubi. Dusić jeszcze około 10 minut.
Gulasz podawać z ugotowanymi ziemniakami (zaleca się wymieszanie z ziemniakami przed podaniem, żeby się zrobiła fajna breja ;-) .
Uwaga: jak każde wegańskie jedzenie, powoduje dużą ilość wydzielanych gazów! Dlatego jak ktoś lubi można dodać kminku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze