środa, 20 lutego 2019

szparagi pod beszamelem

kolejne spotkanie z Madmazel Zupką, kolejny przepis, tym razem korzystając z sezonu szparagowego postanowiłam w końcu zapoznać się z przyrządzaniem onych. Pani Zupka zaakceptowała wybór menu więc ochoczo przystąpiłam do dzieła, zakupując:

- dwa pęczki białych szparagów,
- ser żółty;
- duży kubek jogurtu naturalnego, mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz

przygotowanie:

szparagi umyte i obrane z twardych części skórek, zostały włożone do wielkiego gara, tak aby z wody wystawały im główki, a do wody dodałam łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, gotować 10-15 minut, następnie przełożone zostały do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego oliwą z oliwek), posypane cukrem i polane wykonanym w tzw. międzyczasie beszamelem oraz załadowane na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni :)

do tego podałam sałate z vinegretem i parmezanem tartym a Pani Zupka podała masę wina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze