środa, 20 lutego 2019

świńska Nałkowska po włosku …

… czyli stylowe medaliony wieprzowe

potrzeba:
* polędwiczki
* małych pomidorków
* parmezanu
* natki
* czosnku
* cytryny
* zielonego pieprzu
* oliwy
* listków melisy lub bazylii
* masła
* bagietki

szykujemy gremolatę czyli pastę z parmezanu, drobno posiekanej natki, masła i otartej cytrynowej skórki

pomidorkom nacinamy skórkę, smarujemy obficie gremolatą i na 10 min. do piekarnika

szklimy na oliwie 2 zmiażdżone ząbki czosnku i na tym robimy duże grzanki z przekrojonej na pół bagietki

wyłączamy piekarnik, wkładamy doń półmisek z ułożonymi grzankami coby nie ostygły

w tak zwanym międzyczasie osolone i natarte obficie świeżo utłuczonym zielonym pieprzem grube krążki polędwiczki osmażamy obustronnie na fest gorącej oliwie

wyciągamy ciepły talerz z grzankami, dokładamy zapieczone pomidorki, mięsko, dekorujemy plasterkiem cytryny oraz listkiem zioła i wpieprzamy aż nam się uszy trzęsą a walimy co lubimy …

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze