Ciasto mulące co prawda, ale robi wielką furrorę na przyjęciach.
Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek oleju, 1 ½ szkl. Mąki, 1 ½ szkl. Cukru, 1 ½ łyżeczki pr. Do pieczenia, 2 łyżki kakao
Upieczony przekroić na 2 części
Beza: 5 białek, 1 szkl. Cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka pr. Do pieczenia, 1 szklanka orzechów zmielonych.
Białka ubić, dodać wszystkie składniki. Piec ok. 40 minut.
Karmel: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotować 2, 5 godziny (tak, aby całe było zanurzone w wodzie). Po schłodzeniu otworzyć.
Masa kawowa: ½ szkl. Mleka, 1 masło, czubata szkl. Cukru pudru.
Mleko zagotować, zmniejszyć gaz i wsypać cukier, mieszać żeby się zagotowało (dobrze rozpuścić cukier), odstawić do ostudzenia (gęstnieje w czasie studzenia). Do utartego masła dodawać po trochu tego mleka z cukrem, na końcu dodać zaparzoną, zimną kawę.
Kolejność warstw: biszkopt – masa – beza – karmel – biszkopt – orzechy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze