środa, 20 lutego 2019

ŚLEDZIE, bo święta za pasem :)

ŚLEDZIKI CZOSNKOWE
Najprostsze i smaczne.
Kupujemy płate śledziowe solone w oleju Liesner. Tak ze 12 sztuk. Wymaczamy w wodzie przez godzinkę.
W między czasie wyciskamy 2 główki czosnku i rozrabiamy z oliwą.
Wyjmujemy płaty i każdy smarujemy z obu stron czosnkiem. Następnie też z obu stron posypujemy obficie majerankiem.
Kroimy śledzie w kostkę. Układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę zalewając oliwą z oliwek z 1 tłoczenia.
Wstawiamy do lodóki na 2-3 dni. Próbujemy najwcześniej po 3 godzinach :)

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ CURRY
Bierzemy 10 płątów sledziowych Liesner, wymaczamy, kroimy.
Pierzynka: jabłka Reneta 3 sztuki, 3 cebule drobno siekane + 4 jajka.
Solimy, piperzymy i mieszamy z majonezem wymieszanym z jogurtem.

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ POMIDOROWĄ Z FASOLĄ
Śledzie kroimy j/w.
Pierzynka: na patelni smażymy 3 cebule, troche soli, trochę cukru. Wylewamy przecier pomidorowy – polecam Primo Gusto w kartoniku, tak 3/4 kartonika, czyli 1 duży słoik jakby – pieprzymy.
Zdejmujemy z ognia. Jak ostygnie dodajemy 3/4 puszki fasoli czerwonej.
Przykrywamy śledzie wcześniej ułożone na półmisku.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze