wtorek, 19 lutego 2019

Sernik z jabłkami

Jak dla mnie nie istniał do tej pory żaden sernik poza tym ciężkim pieczonym na każde święta czy sernik na zimno. Teraz w domu gości również i taki, z owocami, dodatkiem budyniu, lekki, smaczny. Polecam go każdemu fanowi serników, a na pewno się nie zawiedzie.

Składniki:

1. ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
135 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto, odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podpiekamy w piekarniku na 12 min w 190st.
2. masa serowa:

1 kg sera zmielonego trzykrotnie
250 ml śmietany 18%
130g masła
1 i 1/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jaja (osobno białko i żółtko)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Dodajemy śmietanę i ser partiami. Na koniec dodajemy budyń w proszku oraz mąkę. Ubijamy pianę z białek i wmieszujemy  delikatnie do ciasta.

3. 1kg jabłek pokrojonych w drobną kostkę

sernik z jabłkami

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na to masę serową. Pieczemy w piekarniku w 190 st. przez ok. 60-70minut (za pierwszym razem sernik był już gotowy po 45 minutach, a teraz piekłam go 70 minut – musimy po prostu się dostosować do piekarnika i prądu – najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Smacznego :-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze