Pieczeń tą przygotowuję na pamięć, zawsze wychodzi trochę inna w smaku – za każdym razem moje kubki smakowe domagają się albo pikantności albo delikatności. Ale składniki są niezmienne i zawsze smakuje wyśmienicie. Polecam :-)
Składniki na małą keksówkę (4 os):
500g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej)
2 średnie cebule
1 jajko
1 bułka lub kawałek weki
Bułka tarta
5 jaj ugotowanych na twardo
Sól, pieprz, majeranek, oregano
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju na złoto. Bułkę namaczamy, wyciskamy i mielimy. Łączymy cebulę i bułkę z mięsem, dodajemy jedno całe jajko (surowe), trochę bułki tartej, by mięso się nie lepiło za bardzo do rąk. Przyprawiamy do smaku. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę mięsa, na to układamy jajka w szeregu, przykrywamy pozostało częścią mięsa.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 40-45minut.
Smacznego:-) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze