środa, 20 lutego 2019

segetyński gulasz

no i coby tego knedla zjeść z czyms pysznym to podaje przepis na segetyński gulasz:

składniki:

600g mięsa wieprzowego
400g kiszonej kapusty
200ml słodkiej śmietany
( najlepiej 18% w zwyż z kartonika)
2 łyżki mąki
40g smalca
1 cebula
czosnek ( ja daję jakieś 4 ząbki )
1 kostka rosołowa
paryka mielona słodka
pieprz, kminek, sól

Z kostki rosołowej przygotować bulion.
Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso, dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz.
Jako dodatek proponuję knedla, na ktory przepis znajdziecie ponizej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze