składniki:
450g mąki tortowej
3 bułki ( świeże )
1 jajko
200ml mleka
10g drożdży lub połowa proszku do pieczenia
sól
do maki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, dodać mleko o temperaturze pokojowej z rozbitym w nim jajkiem, dodać szczyprę soli i zagnieść ciasto. Skroic bułki w drobne kostki i dodac do ciasta, ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawic na 40min. W duuuzym garze zagotować posolona wodę, z ciasta „wymodelować” 2 szyszki spore i wrzucic do wrzątku, gotować 25min.
Po wyciągnięciu kroic plasterki grubości kromki chleba i podawać z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem
niezjedzoną częśc knedla wstawić do lodówki, podgrzewać TYLKO na parze
WAŻNE: nie przejmować się zbytnio wyglądem knedla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze