składniki:
5 – 8 rogali ( może też być bułka pszenna )
8 jabłek
1-2 jajka
1 szklanka mleka
20-30dkg sera białego
cukier
cynamon
rodzynki
masło ew. margaryna
naczynie żaroodporne lub tortownica
jabłka obraż ze skórki i zetrzec na tarce ( na duzych oczkach )wycisnąć z nich sok, rogale pokroić w plasterki o średnicy rogale skroić w talarki o średnicy 0,5 cm, masłem lub margaryną wysmarować tortownicę lub naczynie żarodoporne, jajko wybełtać razem z mlekiem i maczać w nim pokrojone rogale, układać warstwę zmoczonych lekko rogali na to trochę sera, rodzynki, cynamon, cukier, na to wyciśnięte jabłka, kolejna warstwa rogali, sera i przypraw, powinny wyjść 2-3 warstwy. Wszystko to zapiec w nagrzanym piekarniku w temp 180 C – smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze