Sałatka ta jest robiona u Nas w domu od bardzo, bardzo dawna. Zazwyczaj jadało się ją z własnym domowym pasztetem, jako dodatek do wędlin a nawet jako surówkę do obiadu. W tym roku po wielu latach udało Nam się znaleźć zielone pomidory i jest i będzie z Nami tej zimy – już nie mogę się doczekać, by otworzyć słoik :)
Składniki:
4,5 kg zielonych pomidorów
2 kg cebuli
2,2 kg papryki czerwonej
1,3 kg marchewki
3 kg ogórków zielonych drobnych
1 kapusta włoska ( nasza ważyła 1,5kg)
Myjemy warzywa. Pomidory, ogórki wraz ze skórką, marchew. cebulę kroimy w plasterki. Paprykę w małe paseczki. Kapustę szatkujemy. Wszystko mieszamy w dużej misie. Solimy – na każdy 1 kg warzyw = 1 łyżka soli. U mnie wyszło 14,5 kg więc posoliłam 14 łyżek soli. Mieszam i odstawiamy na 24 godziny. W ciągu tej doby mieszamy wszystko kilka razy.
Do słoików wkładamy ziele angielskie i bobkowe liście. Wyciskamy dokładnie warzywa z soków i ciasno upychamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę:
4 litry wody
1,5 szklanki cukru
600 ml octu
Zagotowujemy. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15minut.
Smacznego:-)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze