wtorek, 19 lutego 2019

Garnek, czyli zapiekanka na świeżym powietrzu

Jakiś czas temu dostaliśmy od znajomego rodziny w prezencie garnek żeliwny do duszenia potraw nad ogniskiem. Wtedy też zrobiliśmy po raz pierwszy taką potrawę, dość pikantną. Porcja bardzo familijna. Czeka się długo, ale na koniec cieszy smakiem w gronie znajomych i rodziny. Polecam, gdyby ktoś kiedyś spotkał się z takim naczyniem :-) 

Składniki na duży garnek (ok. 8 os):

ok. 2,5 kg ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
3 duże cebule
3-4 papryki czerwone
1 niewielka kapusta biała
3 szt kiełbasy podwawelskiej
1 boczek ok. 250g
Sól, pieprz, ziele angielskie, bobkowe liście
Vegeta
Smalec do wysmarowania garnka
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd, kroimy w paseczki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w dużej misce, przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą, wrzucamy kilka ziaren angielskiego ziela i liści laurowych.

Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godz. by przeszło wszystko smakiem. Naczynie smarujemy smalcem, wykładamy liście kapusty dookoła, do powstałego wgłębienia wrzucamy wszystkie składniki. Przykrywamy liśćmi kapusty i zakręcamy gar.

Rozpalamy ognisko, na stojakach umieszczamy garnek i czekamy… Czas oczekiwania to około 2 -2,5 godziny (zależy jak szybko poczujemy zapach – od tego momentu ok. 1-1,5 godz). Można sprawdzić wcześniej czy już gotowe, odkręcając gar i próbując np. ziemniaka. Smacznego :-) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze