Czyli duża micha na imprezę, tak żeby każdy się najadł.
Składniki:
- duże opakowanie paluszków surimi (500 g)
- 2 opakowania makaronu sojowego 2x 100g (ja użyłam zwyczajny Tao Tao)
- 2 papryki (czerwona + żółta albo zielona)
- 2 puszki kukurydzy 400 g
- oliwki zielone (wzięłam pół słoika 900 g ale to z zalewą, więc samych oliwek jest mniej)
- 2 spore ogórki kwaszone
- średnia czerwona cebula
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
I przystępujemy do tego superprostego dzieła.
Makaron moczymy przez 3 minuty w wodzie dopiero co zagotowanej i studzimy. Po ostudzeniu kroimy na kawałki 3-4 cm. Paluszki krabowe kroimy w plasterki. Cebulę, ogórasa i paprykę siekamy drobno.
Do salaterki wrzucamy pokrojony makaron, kraby, posiekane warzywa, dodajemy kukurydzę i oliwki pokrojone na plasterki.
Wlewamy jogurt i dodajemy majonez, wyciskamy sok z cytryny, dosmaczamy solą i pieprzem cytrynowym.
Nic prostszego!
Wypróbowałam wiele razy i mam zamiar zjeść za 2 godziny na grillu ze znajomymi, czego i Państwu życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze