środa, 20 lutego 2019

Cepeliny

Składniki:

20 sztuk ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych),
sól,
nadzienie z polędwicy wołowej (może być tatar),
łyżka łoju wołowego lub świeżego smalcu,
pieprz,
ząbek czosnku,
otarty majeranek.

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki surowe obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć, nie wylewać soku, lecz odstawić go na 10-15 minut, następnie zlać z wierzchu, a osiadła na dnie naczynia warstwę krochmalu wyjąć i dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać gotowane, tłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formować kule wielkości dużego jabłka, spłaszczyć, dokładać nadzienie i dobrze ścisnąć, tak, by powstały obłe, podłużne pyzy. Wkładać je pojedynczo do gotującej się osolonej wody, uważając aby nie przestała wrzeć. Gotować 25 30 minut. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem śmietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia.

Nadzienie z polędwicy wołowej:
Polędwicę i łój wołowy posiekać tasakiem (zemleć w maszynce). Dodać pieprz, zmiażdżony z solą ząbek czosnku i majeranek. Masę dobrze wyrobić i nadziewać nią pyzy. Jeżeli zamiast łoju ma być użyty smalec, należy go stopić i wlać gorący do mięsa.

Podawać z topionym masłem wymieszanym ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze