środa, 20 lutego 2019

sałatka dobra do mięcha z grilla

albo jak chcą niektórzy: barbekiu
Sałatkę wymyślił sam mój rodzony ojciec i jest to ewenement w jego jadłospisie, który składa sie z szeregu lekkich zakąsek typu: grochówka „nikt mnie nei pomiesza taka jestem gęsta”, gulasz wieprzowy na okach z tłuszczu itp.
Ale do rzeczy:
bierzemy

pomidory
ogórki kiszone (najlepiej małosolne)
paprykę żółtą
cebulkę

wszystko w równych ilościach, cebulki jednakże jakby mniej (chyba że ktoś lubi)

Wszystko kroimy w kostkę ale nie za drobną*, tak żeby było czuć smak poszczególnych warzywek. Cebulkę jednakże jakby drobniej.
Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem:
kilka kropel oleju, sól, pieprz (koniecznie), 1/2 łyżeczki cukru (konieczie dla złamania smaku), można dodać czosnku. Trzymać w chłodzie.
Włala!!!
Pyszne choć banalne.
pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze