środa, 20 lutego 2019

Risotto z cukinią…

… czyli absolutny hit – przed chwilą przygotowane i pochłonięte przeze mnie:).

Składniki:
- ryż
- cukinia
- cebula
- kostka rosołowa (najlepiej „indyk z warzywami”, ale może też być „rosół z kury”)
- oliwa
- czosnek

Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na oliwie do zeszklenia – wrzucamy do tego ryż, dolewamy oliwy – niech się razem robi, pyk pyk pyk;>
W tym czasie cukinię rozcinamy jednym mocnym cięciem;) na pół, łyżeczką wydrążamy pestki, kroimy na plasterki grubości „trochę mniej niż centymetr”.
Grzejemy wodę, wrzącą zalewamy kostkę bulionu. Cukinię wrzucamy do cebuli i ryżu (który pewnie już wchłonął był oliwę, a nawet jeśli nie, to i tak wrzucamy cukinię) i zalewamy bulionem.
Do tego czosnek – ile kto lubi. I pyk pyk pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a cukinka miękka.

Pyszota! Do kuchni i przygotowywać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze