Oto proporcje:
1 kilogram gruszek („zimówek”, które są twarde nawet gdy same spadną z drzewa)
80 dkg cukru
pół szklanki wody
Z cukru i wody gotujemy syrop.
Zalewamy nim pokrojone na ćwiartki gruszki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
Odstawiamy na noc.
Gotujemy przez kilka minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Powtarzamy to kilka razy, za każdym razem przedłużając gotowanie.
Nie zapominamy o mieszaniu.
Gorące, lekko odsączone z syropu, szkliste gruszki wkładamy do wyjętych z nagrzanego piekarnika słoików, mocno je zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu.
Żeby w ogóle zabierać się od roboty, radzę obrać co najmniej dziesięć kilogramów owoców.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze