środa, 20 lutego 2019

Pyszne konfitury z gruszek

Oto proporcje:

1 kilogram gruszek („zimówek”, które są twarde nawet gdy same spadną z drzewa)
80 dkg cukru
pół szklanki wody

Z cukru i wody gotujemy syrop.
Zalewamy nim pokrojone na ćwiartki gruszki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
Odstawiamy na noc.
Gotujemy przez kilka minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Powtarzamy to kilka razy, za każdym razem przedłużając gotowanie.
Nie zapominamy o mieszaniu.

Gorące, lekko odsączone z syropu, szkliste gruszki wkładamy do wyjętych z nagrzanego piekarnika słoików, mocno je zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu.
Żeby w ogóle zabierać się od roboty, radzę obrać co najmniej dziesięć kilogramów owoców.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze