wtorek, 19 lutego 2019

Ratatuj z mięsa mielonego

Ratatuj – miks warzywno-mięsny, nie potrzebujący więcej dodatków niż to co w środku, Można zjeść samo lub z chlebem, jak kto woli. Sycące, pyszne, niezbyt pikantne. Polecam :-)



Składniki:

500g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej)
3 papryki różnokolorowe
1 cukinia
1 bakłażan
3 cebule
150g sera żółtego
sól, pieprz
Cebulę, papryki, cukinię kroimy w kostkę. Bakłażana w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone, podsmażamy do momentu gdy straci wygląd surowizny. Wrzucamy cukinie i bakłażana. Przyprawiamy solą, pieprzem, dusimy. Gdy cukinia zacznie się szklić, dodajemy papryki. Chwilę podduszamy, następnie zalewamy sosem.

sos:

1 puszka pomidorów rozdrobnionych
1 przecier pomidorowy w kartoniku
3 ząbki czosnku
2 łyżki bazylii
1/2 łyżki cukru
pieprz
250 ml rosołu ( może być z kostki)


Podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory i przecier, podlewamy rosołkiem, doprawiamy do smaku bazylią i pieprzem, trochę musi odparować.

ratatuj miks

Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, na całość ścieramy ser żółty na grubych oczkach i wsadzamy do piekarnika na 40 min do 180st.

Smacznego :-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze