Gołąbki w kapuście – tradycja w Naszym domu, smak każdej jesieni, polane sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Odmiana od już Nam znanych gołąbków bez zawijania. Idealne danie do podgrzania na drugi dzień, gdy wiemy że nie będziemy mieć czasu na gotowanie i prace w kuchni. Smaczne, znikają szybciej niż powstają. Zapraszam do siebie na pyszne gołąbki
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
4 duże cebule
500g ryżu
sól, pieprz, maggi
1 duża biała kapusta
miks
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto.
Kapustę wydrążamy głąb, zagotowujemy na 30 minut. Odcedzamy, stopniowo wyjmując na głęboki talerz odwrócony do góry dnem, listki. Te pierwsze listki będą szybciej, dlatego wyciągamy z garnka po kolei listkami, a nie całą kapustę od razu.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W dużej misce łączymy ze sobą ryż z mięsem i cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Listki kapusty układamy sobie na ręce, we wgłębienie nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Rondelek wysmarowujemy smalcem, wykładamy go kapustą (najlepiej tą która nam się podarła w trakcie gotowania), układamy nasze gołąbki. Na koniec kropimy maggi i przykrywamy listkami kapusty.
Wsadzamy rondel do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczremy gołąbki przez 45-50min.
Podajemy z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym.
Smacznego:-)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze