wtorek, 19 lutego 2019

Spaghetti z mięsem mielonym

Włochy to kraj gdzie króluje na stołach albo makaron albo pizza. Tak jest znany na całym świecie. Makarony jedzą w wielu odsłonach, za każdym razem z innym sosem, a i rodzaj makaronu się zmienia. Człowiek ma wrażenie, że je inne danie, mimo że to znowu makaron. Będąc w podróży poślubnej we Włoszech, nie było dnia bez makaronu i tylko raz jedliśmy pizzę. Spaghetti jest typowo włoskie, moje nie jest może oryginalne, ale smakuje równie dobrze, i tego się trzymam. Zapraszam :-)


Składniki:

500 g mięsa mielonego
5 ząbków czosnku
2 duża cebula
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
makaron typu spaghetti
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na złoto, dodajemy mięso mielone, solimy. Smażymy do utraty surowizny. Między czasie w miseczce rozdrabniamy pomidory, przyprawiamy ziołami, cukrem i pieprzem. Zalewamy mięso, smażymy razem ok. 10-15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze