Delikatne i lekko słodkie, z tartej surowej dyni i ubitych jaj.
Dobrze smakują z sosem pomidorowym, ewentualnie z innym ulubionym sosem
lub ze śmietaną i cukrem. ;)
Składniki, około 12 małych racuszków:
* 200 g dyni bez skorupy i pestek
* 1 duże jajko
* 1,5 łyżki masła
* 1/2 szklanki mąki
* 1 – 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
* sól i pieprz
* olej do smażenia
* 2 łyżeczki cukru
* ciut gałki muszkatołowej i curry
Przygotowanie:
Dynię
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z
masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym
żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem.
Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć
z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem
pomidorowym.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze