środa, 20 lutego 2019

Racuszki dyniowe

Delikatne i lekko słodkie, z tartej surowej dyni i ubitych jaj.
Dobrze smakują z sosem pomidorowym, ewentualnie z innym ulubionym sosem
lub ze śmietaną i cukrem. ;)



Składniki, około 12 małych racuszków:
 * 200 g dyni bez skorupy i pestek
 * 1 duże jajko
 * 1,5 łyżki masła
 * 1/2 szklanki mąki
 * 1 – 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
 * sól i pieprz
 * olej do smażenia
 * 2 łyżeczki cukru
 * ciut gałki muszkatołowej i curry

Przygotowanie:
Dynię
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z
masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym
żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem.
Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć
z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem
pomidorowym.

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze