środa, 20 lutego 2019

Pory z sosem winegret

Składniki: pory (jednakowej grubości, po trzy na osobę), musztarda dijońska, oliwa, sół, pieprz, cytryna, cukier.

Pory obieramy z uschłych liści, odcinamy zielone części i korzenie. Białe ‘pałki’ nacinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy na pół (rozpadną się wtedy w gotowaniu), myjemy.
Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy aż będą miękkie (ok. 15 minut).

Przygotowujemy sos winegret z musztardą. Mieszamy łyżeczkę musztardy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Po rozpuszczeniu soli, dodajemy oliwę i mieszamy.

Pory po ugotowaniu (i wyjęciu z wody) zostawiamy do wystygnięcia. Polewamy sosem wzdłuż przekrojonego rowka. I zrobione!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze