Składniki: pory (jednakowej grubości, po trzy na osobę), musztarda dijońska, oliwa, sół, pieprz, cytryna, cukier.
Pory obieramy z uschłych liści, odcinamy zielone części i korzenie. Białe ‘pałki’ nacinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy na pół (rozpadną się wtedy w gotowaniu), myjemy.
Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy aż będą miękkie (ok. 15 minut).
Przygotowujemy sos winegret z musztardą. Mieszamy łyżeczkę musztardy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Po rozpuszczeniu soli, dodajemy oliwę i mieszamy.
Pory po ugotowaniu (i wyjęciu z wody) zostawiamy do wystygnięcia. Polewamy sosem wzdłuż przekrojonego rowka. I zrobione!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze