Do ciasta potrzeba:
- 75 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 16 dag masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek śmietany
- 4 czubate łyżeczki cukru
- szczyptę soli
Farsz:
- półtorej szklanki suchej kaszy gryczanej
- ok. kilograma ziemniaków
- 4 spore cebule
- masło, pieprz, sól
Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić na 3-4 minuty. Mąkę wysypać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajka, żółtka, śmietanę, rozczyn drożdżowy i sól. Siekać, aż masa nieco się połączy. Szybko wyrobić ciasto, 3/4 rozwałkować i wyłożyć nim spód i brzegi formy nasmarowanej tłuszczem. Nałożyć farsz, cienko rozwałkować pozostałą część ciasta, przykryć nim nadzienie, przyklejając do wyłożonych ciastem brzegów. Posmarować białkiem.
Nadzienie: kaszę ugotować pół na pół z wodą (ma być półtwarda). Ziemniaki ugotować i ubić na puree z masłem i solą. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić i lekko zrumienić. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, do zrumienienia się ciasta. Polecam rozgrzać górę i dół piekarnika, a po włożeniu ciasta włączyć tylko grzanie z dołu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze