Pierogi w kuchni polskiej to jej nieodłączny element. Zazwyczaj są to ruskie, z serem, z mięsem. Dziś przedstawiam inne pierogi, dość nietypowe w smaku, lecz dobrze komponujące się ze składnikami z jakich powstały. Wyszły pyszne i pewnie jeszcze kiedyś u Nas zagoszczą.
Składniki:
ciasto pierogowe
800g ziemniaków
260g tuńczyka w oleju słonecznikowym
250g sera mozarella
1 papryka czerwona
2 cebule
sól, pieprz
Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy, wystudzamy. Następnie przeciskamy przez praskę.
Ser i tuńczyka odcedzamy. Ser ścieramy na tarce, łączymy w tuńczykiem i ziemniakami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Podsmażamy na złoto. Ostudzone łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zarabiamy cisto na pierogi, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy, zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, lub 4 min a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni ( i taką wersję lubię najbardziej).
Smacznego :-) !
ps. zmodyfikowany przepis z książeczki Biblioteczka Poradnika Domowego, „Kluski, knedle, pierogi” Haliny Jachowskiej , wyd. Prószyński Media, rok 2012
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze