składniki:
kostka masla
4 paczuszki herbatników ‚Petit Beurre’
3 lyżeczki świeżo zmielonej kawy
4 łyżki cukru
rumowy zapach do ciast
cukier wanilinowy
zaparzyć w kubku kawę
napar wylać na głęboki talerz
fusy z resztką kawy wyrobić z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem
namoczone w kawie herbatniki* układać na talerzyky lub tacce
warstwy przekładać kawowo-masłową masą
na koniec całość wysmarować masą i obsypać pokruszonymi herbatnikami
posypać wierzch mieloną kawą
przed podaniem schłodzić w lodówce
* cały figiel polega na umiejętnym nasączeniu herbatników, nie mogą się
rozłazić przy produkcji torcika a finalnie przy krojeniu przed podaniem
herbatniki mogą zawierać w sobie tylko do 30% nienasiąkniętej, chrupkiej
objętości, jak się to opanuje to efekt powala
ja wrzucam herbatniczek do kawy, po 2 sek go obracam i po następnych
2-ch wyjmuję (niestety, ‚nasiąkliwość’ herbatników różnych producentów
jest różna i trzeba experymentować)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze