środa, 20 lutego 2019

czas na Piernik

Wykon  delikatnego i puszystego piernika zaczynamy od przygotowania sobie rondelka,w którym  czesc produktow rozpuszczamy ,mieszamy,podgrzewamy  by potem schłodzic ;)

1/2 kostki masła lub margaryny

3-4  łyzki miodu

1 przyprawę do pierników

2 łyzki kakao

3 łyzki wody

niepełna szklankę cukru
……….
Następnie w misce przeznaczonej do wyrobienia masy ciasta,miksujemy
4 zółtka  (białka czekają   na ubicie osobno),
do  jaj powoli nadal miksujac wlewamy  to co nam sie juz schlodziło, dodajemy 
1,5 szlanki mąki,

3 łyżeczki sody i 2 łyzeczki proszku do pieczenia

całosc  jeszcze chwilke miksujemy . Ubijamy  solidnie białka i dołączamy do  powstałej masy piernikowej.

Pieczemy   ok 45 min,jak kazdą babkę,murzynak czy inne  ciasto ucierane. No chyba ze ktos ma  super  dobra kuchenke to wtedy szybciej, lepiej po 15 min zagladnąć czy wsio ok.
Blaszka jak kto woli-keksówka,mala tortownica,lub kwadratowa.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze