Wykon delikatnego i puszystego piernika zaczynamy od przygotowania sobie rondelka,w którym czesc produktow rozpuszczamy ,mieszamy,podgrzewamy by potem schłodzic ;)
1/2 kostki masła lub margaryny
3-4 łyzki miodu
1 przyprawę do pierników
2 łyzki kakao
3 łyzki wody
niepełna szklankę cukru
……….
Następnie w misce przeznaczonej do wyrobienia masy ciasta,miksujemy
4 zółtka (białka czekają na ubicie osobno),
do jaj powoli nadal miksujac wlewamy to co nam sie juz schlodziło, dodajemy
1,5 szlanki mąki,
3 łyżeczki sody i 2 łyzeczki proszku do pieczenia
całosc jeszcze chwilke miksujemy . Ubijamy solidnie białka i dołączamy do powstałej masy piernikowej.
Pieczemy ok 45 min,jak kazdą babkę,murzynak czy inne ciasto ucierane. No chyba ze ktos ma super dobra kuchenke to wtedy szybciej, lepiej po 15 min zagladnąć czy wsio ok.
Blaszka jak kto woli-keksówka,mala tortownica,lub kwadratowa.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze