dla 2 bardzo glodnych osob, potrzebujemy:
2 srednie baklazany, 2 cebule, 2 dosc spore pomidory, pol peczka pietruszki, lyzke soku z cytryny, czosnek, galke muszkatolowa, sol, pieprz, cukier i oliwe z oliwek
wykonanie:
w duzym garze gotujemy wode, nastepnie na 6 minut wkladamy do niej cale baklazany w celu zblanszowania, w tak zwanym miedzyczasie kroimy cebule w polkrazki, pomidory obdzieramy ze skory i kroimy w kostke, na patelni oliwe rozgrzewamy, dusimy cebulke z czosnkiem, nastepnie dodajemy pomidory i dusimy wszystko z 10 minut
baklazany przekrajamy w pol, wydlubujemy miazsz, ktory kroimy w kostke i dodajemy na patelnie, nastepnie przyprawiamy farsz, dodajemy pietruszke i wkladamy go do przekrojonych baklazanow, ktore nastepnie wkladamy do naczynia zaroodpornego posmarowanego oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut :)
wariacje – ja pospypalam tak spreparowane baklazany startym zoltym serem i zrobilam z dwoch bieluchow dip, z ktorym jadlam potrawe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze