Wpisy z okresu: 8.2004
jajecznica po chińsku
23 Sierpień 2004autor
14 komentarzy
zostało mi ryżu po obiedzie.. i wymyśliłam bardzo proste i pyszne śniadanie
składniki:
5-6 jajek
pół pora
pół papryki
torebkę ugotowanego ryżu
18 plastrów szynki lub kiełbasa
sól
pieprz
curry ok. łyżki
proporcje podaję na oko, bo robiłam to na jedną porcję czyli na dwa jajka :)
na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.. wrzucamy szynkę i lekko podsmażamy, potem pokrojoną w paski paprykę, pora i ryż.. dodajemy curry, sól i pieprz.. i smażymy jakiś czas.. niech się delikatnie zesmaży.. całość zalewamy jajkiem.. smażymy aż się zetnie i gotowe :)
bon apetit
przemoknięta
Bez kategoriibrak
Zobacz więcej...
omdlaly imam
22 Sierpień 2004autor
Brak komentarzy
dla 2 bardzo glodnych osob, potrzebujemy:
2 srednie baklazany, 2 cebule, 2 dosc spore pomidory, pol peczka pietruszki, lyzke soku z cytryny, czosnek, galke muszkatolowa, sol, pieprz, cukier i oliwe z oliwek
wykonanie:
w duzym garze gotujemy wode, nastepnie na 6 minut wkladamy do niej cale baklazany w celu zblanszowania, w tak zwanym miedzyczasie kroimy cebule w polkrazki, pomidory obdzieramy ze skory i kroimy w kostke, na patelni oliwe rozgrzewamy, dusimy cebulke z czosnkiem, nastepnie dodajemy pomidory i dusimy wszystko z 10 minut
baklazany przekrajamy w pol, wydlubujemy miazsz, ktory kroimy w kostke i dodajemy na patelnie, nastepnie przyprawiamy farsz, dodajemy pietruszke i wkladamy go do przekrojonych baklazanow, ktore nastepnie wkladamy do naczynia zaroodpornego posmarowanego oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut :)
wariacje – ja pospypalam tak spreparowane baklazany startym zoltym serem i zrobilam z dwoch bieluchow dip, z ktorym jadlam potrawe :)
betatesterem byla Pani Zupka a wykonala potrawe laska1
Bez kategoriibrak
Zobacz więcej...
Bigos z… papryki
21 Sierpień 2004autor
4 komentarzy
Dawno, dawno temu, gdy akurat domowe zapasy oferowały bardzo skąpą ilość jedzenia wymyśliłem tę o to potrawę. Bigos to raczej nietrafiona nazwa, ale inna mi wtedy nie przyszła do głowy i tak zostało. Od tego czasu dwa, trzy razy do roku, w sezonie letnim, gdy papryka jest tania jak barszcz, robimy bigos z papryki.
Aby zrobić to oszałamiająco proste i pyszne danie należy mieć pod ręką (na jedną kolację dla trzech osób):
* 2 kg papryki obojętnie jakiej;
* kiełbasa;
* pół cebulki;
* 1-2 słoiczki koncentratu pomidorowego.
Paprykę umyć, pokroić na kawałki nie za duże nie za małe, kształtne. Cebulę pokroić na piórka, podsmażyć. Kiełbasę powąchać, pokroić na małe kawałki i na rozgrzaną patelnię wrzucić. Paprykę wrzucić do garnka, podlać wodą, koncentrat wlać, cebulę i podsmażoną kiełbasę zgranym ruchem ręki przesunąć do garnka. Przyprawić do smaku. Czekać aż papryka zmięknie i wszystko przejdzie swoim smakiem. W zależności od temperatury – ok. 30 minut. Jeść z tuzinem bułek z masłem. Pyyyycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze