środa, 20 lutego 2019

oberzyna w dwoch odslonach

odslona zielona:
makaron kolorowy spaghetti
pesto
baklazan
szynka dojrzewajaca
twarog kozi w popiele
pieprz, oliwa,

makaron ugotowac normalnie, polaczyc z pesto.
na patelni grillowej upiec sredniej grubosci plastry odcisnietego na papierowym reczniku, a nastepnie obsmarowanego oliwa baklazana – ilosc wedle uznania.
szynke poszarpac w kawalki, usmazyc do chrupkosci.
makaron z pesto do glebokich talerzy, oblozyc upieczonym baklazanem, szynka i serem kozim, popieprzyc.
na wierzch galazka bazylii do dekoracji.
mniam.

odslona czerwona:
makaron razowy spaghetti
smietana slodka dwunacha
lyzeczka masla
pasta pomidorowa valfrutta dwie lyzki
suszone pomidory
czarne oliwki
baklazan
szynka dojrzewajaca
twarog kozi w popiele
sol, pieprz, balsamico

makaron ugotowac normalnie.
w garnku podgrzac smietane z maslem, dodac paste pomidorowa, rozprowadzic. szynke usmazyc na patelni, pod koniec smazenia dodac posiekane suszone pomidory.
na patelni grillowej upiec sredniej grubosci plastry odcisnietego na papierowym reczniku, a nastepnie obsmarowanego oliwa baklazana – ilosc wedle uznania.
do sosu dodac pokrojone w plasterki czarne oliwki, szynke z pomidorami, posolic, zabalsamikowac lekko (tradycyjnym octem balsamicznym ciemnym), wymieszac z makaronem.
po wierzchu poukladac baklazana oraz kawalki sera.
popieprzyc na sam koniec.
mniam.

no same wielkie oberzyny mieli w sklepiku, skutkiem czego puscilam baklazanowe wodze fantazji dwa dni z rzedu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze