szparagi
mlode ziemniaki
smietana kwasna dwunacha
maslo
szynka dojrzewajaca
swiezy rozmaryn
sery zolte i nie tylko
oliwa, sol, pieprz
balsamico
biale cienkie szparazki odkorowac i gotowac przez 15 minut w cukrze, soli i occie balsamico. ja mam truflowy, ale nie jest to konieczny wymog. octu tylko kapke, nei ze litr. ziemniaki gotowac 15 minut w wodzie jedynie slonej.
rozgrzac piec do 200 stopni.
w zaroodpornym naczyniu rozprowadzic nieco oliwy, wrzucic odcedzone szparagi, udekorowac ziemniakami. nastepnie oblozyc maslanymi wiorkami, skropic balsamico, wetknac gdzieniegdzie igielki rozmarynu i polac smietana. nastepnie wziac tarke i utrzec sery – ja uzylam gruyera, owczego istara i sera toma, ale wszystkie wlasciwie beda sie nadawac, oprocz twarogow.
ser artystycznie oblozyc kawalkami cieniutko pokrojonej szynki, zmielic na to pieprzu i wstawic do pieca z termoobiegiem na 20 – 25 minut.
zamiast ziemniakow uzylam tez kiedys zielonej fasolki szparagowej i bylo rownie pyszne.
smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze