środa, 20 lutego 2019

Muffinki Jagodowe

zainspirowana przepisami kolezanki ds, dokonalam zakupu blachy do wypiekow muffinow (do kompletu donabylam blache do tary wiec pewnie jakis przepis na tarte juz niedlugo zostanie opublikowany) i ruszylam z entuzjazmem do pieczenia :)

do muffinkow jagodowych potrzebujemy:
250 g maki pszennej
szklanke jagod (o tej porze roku mrozone – wiec nalezy je rozmrozic przed pieczeniem)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jedno jajko,
100 g cukru
250 g maslanki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lyzeczki oleju z pestek winogron
maslo do natluszczenia formy

wykonanie:
make wymieszac z proszkiem do pieczenia i sola, do miski wbic jajko, wsypac cukier, cukier waniliowy i ubic trzepaczka na puszysta mase, wlac maslanke, energicznie wymieszac a nastepnie dodawac po lyzce make i ucierac, na koniec wlac tluszcz i dodac rozmrozone i odsaczone na sicie jagody, ciasto nalozyc do natluszczonej blachy na wysokosc 2/3 zaglebien, nastepnie ladujemy blache do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakies 20-30 minut,
po wyciagnieciu z foremek nie pozostaje nam nic innego tylko wtrzachnac tak wygladajace muffinki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze