środa, 20 lutego 2019

Ciasteczka owsiane

Amerykański przepis, dostosowany nieco do polskich warunków przez mnie (ds). Zupełnie dobrze wyszło, to wklejam. Proporcje na jakąś straszną ilość, ja robiłam z połowy, a i tak wyszło kilka blach.

224 g miękkiego masła
2 szklanki cukru (w oryginale jest pół na pół z brązowym)
Jajko
Szklanka oleju
Łyżka zapachu waniliowego
3,5 szklanki mąki
Łyżka proszku
Szklanka płatków owsianych
Szklanka płatków kukurydzianych (ja dałam drugą szklankę owsianych zamiast)
Pół szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki siekanych orzechów (ja nie dodawałam wiórków ani orzechów)
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ubić. Dodać olej i zapach waniliowy, ubić. Zmieszać mąkę z proszkiem i solą, dodać do masy, wymieszać. Dodać resztę składników.

Z ciasta lepić kulki o średnicy 3 cm, układać na blaszce i spłaszczać każdą kulkę. Piec w 170ºC przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze