środa, 20 lutego 2019

Lasagne

Przepis na garfieldową prosta lasagne.
400 gr lasagne ugotować al dente (ok. 10 minut)
Na patelni przysmażyć 1,5 cebuli, 3 ząbki czosnku i 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego. Dodać sól, pieprz, oregano, bazylię, papryke słodką i co kto tam lubi. Podsmażyć, dodać opakowanie koncentratu 500 ml najlepiej włoskiego w kartoniku. Dusić ok 15-20 minut. Pod koniec dodać opakowanie parmezanu 40 gr.
Zrobić sos z opakowania śmietany min. 18%, paczki parmezanu 40gr i mleka na ok (ok 150 ml).
W pojemniku żaroodpornym układać makaron, mięso, sos, makaron, mięso, sos, makaron, sos.
Wstawić do nagrzanego na 180 st. piekarnika na ok. 20 minut.
Mniam!
A teraz niech mi ktoś powie, jak ugotować lasagne, żeby się nie sklejały? Wielki garnek i oliwa nie pomogły ;) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze