środa, 20 lutego 2019

Ayran i małosolne

W zwiążku z falą upałów i kolejną obżerką w „Marhabie” postanowiliśmy sami zrobić cudowną turecką mixturę na gorąc zwaną ayranem, którego receptury żaden pieprzony mustafa nie chciał mi zdradzić.

uczyniliśmy tak:
1/2 l naturalnego jogurtu
1/2 l wody
sok z cytryn lub limonek
sól
odrobina drobniutko posiekanego koperku

ma być kwaśne (my – cała cytryna lub 2-3 limonki), mocno słone (my – 4 szczypty:) i fest zmrożone (my – 4-5 stopni)

nie bardzo smakuje jak oryginał ale działa (szczególnie przeczyszczająco, hej!)

Jeszcze ucieszny przepis na małosolne skądś zerżnięty

składniki:
osolona woda
koper (szcz. ważne są kwiatostany czyli to po przeciwnej stronie łodygi niż korzonki)
czosnek, chrzan
ogórki do smaku

składniki dobrze wymieszać i pozostawić w ciszy i spokoju na 3 dni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze