W zwiążku z falą upałów i kolejną obżerką w „Marhabie” postanowiliśmy sami zrobić cudowną turecką mixturę na gorąc zwaną ayranem, którego receptury żaden pieprzony mustafa nie chciał mi zdradzić.
uczyniliśmy tak:
1/2 l naturalnego jogurtu
1/2 l wody
sok z cytryn lub limonek
sól
odrobina drobniutko posiekanego koperku
ma być kwaśne (my – cała cytryna lub 2-3 limonki), mocno słone (my – 4 szczypty:) i fest zmrożone (my – 4-5 stopni)
nie bardzo smakuje jak oryginał ale działa (szczególnie przeczyszczająco, hej!)
Jeszcze ucieszny przepis na małosolne skądś zerżnięty
składniki:
osolona woda
koper (szcz. ważne są kwiatostany czyli to po przeciwnej stronie łodygi niż korzonki)
czosnek, chrzan
ogórki do smaku
składniki dobrze wymieszać i pozostawić w ciszy i spokoju na 3 dni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze