do wykonania tego nieba w gembie potrzebujemy:
1 kg. ziemniakow;
250 g kurek (kupilam mrozone);
200 ml. smietany;
15 dag ementalera;
1/4 kostki masla;
1 jajko;
cebulke, czosnek, sol i duzooooooooo pieprzu, 2 listki laurowe;
przygotowanie:
ziemniaki obrane nalezy ugotowac na sredniotwardo w osolonej wodzie z dodatkiem lisci laurowych; w tak zwanym miedzyczasie nalezy obrac cebulke, drobno ja posiekac i zeszklic na maselku, nastepnie dorzucic kurki i smazyc je przez 10 minut (posolone lekko i popieprzone solidnie), w drugim tzw. miedzyczasie nalezy zetrzec ser na grubych oczach tarki, gduy juz wszystko nam sie ugotuje u podsmazy, nalezy wysmarowac maslem naczynie zaroodporne i polozyc na dno cienko pokrojone w plastry ziemniaki, na to czesc kurek, posypac je pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem i czescia sera, potem kolejna taka sama warstwe a na wiErzch posypac pozostala czescia sera i zalac to wszystko smietana wymieszana z jajkiem a nastepnie wsadzic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut a potem obzerac sie tym z blogim wyrazem twarzy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze