środa, 20 lutego 2019

kotlety mielone troche inaczej

1/2 kg miesa mielonego [najlepiej takie na wage z przewaga wolowego]
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1 jajko
1 bulka
maka
sol
pieprz
pieprz ziolowy
papryka slodka
planta do smazenia, albo cokolwiek, co kto chce:-)

wrzucamy mielone do miski, cebule i czosnek drobno szatkujemy, [czosnku nie wyciskamy, tylko wlasnie kroimy], dodajemy do miesa. bulke namoczona uprzednio takoz. wbijamy jajko, przyprawiamy tym, co powyzej, do smaku. mieszamy raczka, bo chyba inaczej sie nie da;-)
formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w mace.
na patelni, najlepiej teflonowej, roztapiamy plante. nieduzo. na goraca plante kladziemy kotlety. obsmazamy z jednej strony na srednim ogniu. jak juz sie zwiaza, obracamy, zmniejszajac ogien. na wolnym ogniu [a najlepiej na plytce], bez dokladania tluszczu, dosmazamy jakies 40 minut. w tym czasie tluszcz z kotletow sie wytapia, a cebulka wraz czosnkiem dusi. no i miesko dochodzi.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze