środa, 20 lutego 2019

klopsiki z pieczarkami

czas przygotowania: 30 min
gotowanie:20-30 min
liczba porcji:4
trudność: średnio trudne

składniki:

^30 dag pieczarek
^40 dag mięsa mielonego drobiowego ale najlepsze indycze
^jajko
^mała cebula
^ryż
^przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
^puszka pomidorów
^3 ząbki czosnku
^2 łyzki gęstej śmietany
^natka lub bazylia
^tłuszcz do smażenia

przygotowanie:

Opłukane pieczarki i cebulę drobniutko kroimy. Gdy na patelni rozpuści sie tłuszcz dodajemy cebulę, chwilę czekamy aż lekko się zeszkli i następnie wrzucamy pieczarki. Ja zawsze doprawiam to „maggi”, potem jest zawsze wspaniały aromat. Niech to sie dusi ok.15-20 min.
W międzyczasie w naczyniu wyrabiamy mięso z jajkiem. Doprawiamy to solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gtotwe pieczarki z cebulka dodajemy to mięsa. Mieszamy wszystko razem. Z masy formować małe okrągłe klopsiki.
Na patelnię wlać pomidory razem z zalewą i rozdrobniony czosnek, doprwiamy do smaku, pieprzem i solą. Dusimy 5 minut. Do sosu pomidorewgo wkładamy klopsiki. Dusimy jeszcze wszystko razem 15 min i nastepnie dodajemy 4 duże łyżki śmietany. Żeby sos nie był za gęsty dodaję jeszcze trochę przegotowanej wody. Na końcu dodajemy 1-2 torebkę ugotowanego ryżu. Dodajemy bazylię lub natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze